Sir Joseph Koteka 290

 

Sir Joseph Koteka 290 er en ultralett dunsovepose for sommerbruk. Etter å ha brukt posen gjennom to sesonger er det på tide med en evaluering.

Sir Joseph Koteka 290

Behovet

Siden 1996 har jeg vært eier av en Ajungilak Kompakt. Denne har alltid vært min turvenn, enten det har vært vår, sommer eller høst. Imidlertid har den alltid vært for varm om sommeren, og med sine voksne 1,5 kilo har den i tillegg vært et beist å dra med seg.

Etter å ha vært på utkikk etter en lett sovepose til bruk om sommeren, falt valget til slutt på en Sir Joseph Koteka 290.

Om valget

Sir Joseph Koteka 290 ble valgt av noen få enkle årsaker:

Med sine beskjedne 550 gram for 200 cm-utgaven er Sir Joseph Koteka 290 blant de letteste posene på markedet, uansett hvilken pose man sammenlikner med.

Isolasjonsevnen er god når man tar vekt og volum i betraktning. Dette skyldes blant annet dun av høy kvalitet, med en dunspenst på 800 cuin. Komforttemperatur er oppgitt til 3°C, men selv har jeg ligget i posen i minusgrader, dog med en supertrøye. Dun gjør også posen mer komprimerbar enn syntetiske poser.

Erfaringer

På den positive siden er lav vekt, god komforttemperatur og komprimerbarhet. Sir Joseph Koteka 290 pakker jeg i en 8-liters pakkpose som komprimeres til et sted mellom 4 og 6 liter.

En annen positiv ting med Sir Joseph Koteka 290 er at den er romslig. Ikke bare i lengden, men også i bredden. Dette er litt uvanlig med tanke på at posen er såpass minimalistisk med fokus på vekt. For meg som liker å ha god plass i posen, er dette definitivt et pluss. Til sammenlikning har jeg også prøveligget storebroren Sir Joseph Koteka 500 som er direkte trang.

Det eneste negative er at den lekker litt dun. For det meste smådun, men også større dun. Hver morgen ser jeg ut som en ribba høne, og i lengden går det selvfølgelig ut over isolasjonsevnen. Ikke rare greiene, men mer enn hva jeg synes er nødvendig. I følge forhandleren skal det ikke være slik, så jeg skal ta den med inn for en titt.

Dunlekkasjer

Dunlekkasjer

Dunlekkasjer

Utover dunlekkasjen har jeg ingenting å utsette på Sir Joseph Koteka 290. Kanskje prisen, men den er man jo kjent med før man kjøper den. Dessuten er høy pris noe man betaler for alle dunposer.

Det kommer flere soveposetester med tiden. Blant annet en test av min vinterpose Ajungilak Tyin 5-Season og Anne Siri sin Ajungilak Denali 5-Season. I tillegg skal den gamle soveposen byttes ut, så da kommer det med tiden også en test av en tresesongspose.

Konklusjon

Erfaringene er ikke utelukkende positive, men positive nok til at jeg ville kjøpt Sir Joseph Koteka 290 om jeg skulle velge på nytt.

Fordeler

 • Lav vekt
 • Lavt volum
 • Varm i forhold til vekt og volum
 • Romslig

Ulemper

 • Lekker dun
 • Dyr

Nøkkelinformasjon

 • Pris: 3398,- kroner hos Sportsnett
 • Vekt: 550 gram for 200 cm (kontrollveid)
 • Komforttemperatur: 3°C
 • Ekstremtemperatur: -10°C
 • Pakkstørrelse: 4-6 liter
 • Dunspenst: 800 cuin
 • Lengder: 170 cm, 190 cm og 200 cm

Ovennevnte tatt i betraktning har jeg ingen betenkeligheter med å anbefale en Sir Joseph Koteka 290.

 

Publisert 04.12.11

Liker du det vi skriver? Hold deg oppdatert ved å følge oss på disse nettstedene eller få nye artikler på e-post.

Følg oss på Facebook Følg oss på Twitter Se våre bilder på Flickr Se våre filmer på Vimeo

Flere artikler

 

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Kategorier

Søk

Følg oss på nett

Følg oss på Facebook Følg oss på Twitter Se våre bilder på Flickr Se våre filmer på Vimeo

 

© 2024 Anne Siri og Martin Koksrud Bekkelund