Lett på foten

 

Riktig fottøy er alltid et spørsmål om personlige preferanser og behov. Men som vi kommer inn på her, er det lov å tenke utradisjonelt.

Fjellstøvler

I fjellet har trenden vært den samme i mange år: kraftige, høye støvler som gir god støtte, holder vannet ute og har godt grep på de fleste underlag.

Slike støvler er en sikker vinner, men hva er egentlig alternativene? Hva gir du avkall på? Hva tjener du på å velge noe annet?

Min personlige favoritt er et noe så enkelt som et par joggesko. Ikke er de vanntette og ikke gir de støtte rundt ankelen, men det er heller ikke poenget.

Grunnen til at jeg foretrekker joggesko er vekten, fleksibiliteten og treningen foten får. Dessuten er det veldig komfortabelt.

Vekt

Mine Alfa Walk King veier 2 kilo, mens et par Adidas XT veier 600 gram. Vanntette er de ikke, men er man komfortabel med å bli våt på beina er det uproblematisk. Alternativt kan man finne et par med Gore Tex. Men våt blir man uansett.

Fleksibilitet

Joggesko er mer fleksible enn fjellstøvler. De former seg etter terrenget og gir deg bedre kontakt med underlaget. Dette gir deg langt bedre kunnskap om hva som skjer når du tråkker på forskjellig underlag enn hva et par fjellstøvler med stiv såle gir.

Trening

Videre er det et vesentlig poeng at foten får langt mer trening med en joggesko enn hva den gjør med en fjellstøvel. Sener og muskler aktiviseres kontinuerlig i langt større grad når de er i bruk, enn hva de gjør når de er strammet opp, pakket inn og stivet av i en fjellstøvel.

Frykt

Frykt har tradisjonelt vært en menneskelig driver i mange sammenhenger. Fjellstøvler har utviklet seg av frykten for å tråkke over. Frykten for å bli våt. Frykten for å gli på underlaget. Frykten for å fryse.

Problemet er at frykt ofte er krisemaksimerende.

Får ikke foten trening, som følger av at du pakker den inn i et par fjellstøvler, øker risikoen for å tråkke over — også i fjellstøvlene. Kjenner du aldri på ubehaget av å være kald og våt, kjenner du heller aldri på dine egne grenser for når du skal kle på deg mer eller skifte til noe tørt. Får du aldri erfaring med å føle på forskjellig underlag, er du ikke like godt rustet for turer i variert terreng.

Poenget er ikke å kaste fjellstøvlene og hive seg på joggesko eller FiveFingers, men å vurdere fra gang til gang hva som er mest hensiktsmessig og behagelig.

Her er en video som viser hva vi har på beina når vi vader.

Og skulle frykten og usikkerheten melde seg kan du jo ta en tur på et orienteringsløp og se hva de har på beina.

 

Publisert 17.10.11

Liker du det vi skriver? Hold deg oppdatert ved å følge oss på disse nettstedene eller få nye artikler på e-post.

Følg oss på Facebook Følg oss på Twitter Se våre bilder på Flickr Se våre filmer på Vimeo

Flere artikler

 

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Kategorier

Søk

Følg oss på nett

Følg oss på Facebook Følg oss på Twitter Se våre bilder på Flickr Se våre filmer på Vimeo

 

© 2024 Anne Siri og Martin Koksrud Bekkelund