Hilleberg Kaitum 3 GT

 

Dette er et Hilleberg Kaitum 3 GT, vårt nye primærtelt for langturer. Etter å ha fulgt oss gjennom den norske fjellheimen denne sommeren, er det på tide med en evaluering.

Hilleberg Kaitum 3 GT

Det gamle Helsport-teltet fyller 19 år i år. Derfor kunne vi med god samvittighet gå til innkjøp av en verdig arvtaker. Etter flere års vurdering, falt valget til slutt på et Hilleberg Kaitum 3 GT.

Hva kjøper man når man etterstreber en optimal fordeling mellom pris, vekt, størrelse og kvalitet? Eller rettere sagt, hva prioriterer man og hva forsaker man? Ønsket var et romslig tremannstelt med stort fortelt, som veier lite. Jeg har tidligere skrevet om verdien av å jakte gram.

Pris

Denne gangen var det dessverre lommeboka som led mest. Svenske Hilleberg har rykte på seg for å produsere lette, solide og romslige telt, men til en svært dyr penge. Normal pris varierer fra 9250,- kroner hos Sportsnett, til 7849,- kroner hos Brukås Sport. Begge deler er alt for mye, men da Sportsnett annonserte salg med 25 % rabatt på alle varer i hele nettbutikken, var det bare å slå til. 6938,- kroner er fortsatt latterlig mye penger, men billigere får man det sjelden med mindre man smugler et telt gjennom tollen fra USA. Der selges det for 5145,- kroner i skivende stund…

Plass

Jeg måler 193 cm på strømpelesten. Å finne et telt hvor jeg ikke dytter innerteltet i ytterteltet når jeg sover og det regner var derfor svært viktig. Kaitum 3 GT har inngang og fortelt i begge ender, dermed elimineres hele problemstillingen.

Kaitum 3 GT er en drøm for lange mennesker. Både lengde og høyde passer meg fint. I tillegg er det mer enn nok plass til bagasje til to i forteltet.

Vekt

Der Helsport er berømt for å konsekvent oppgi 10-15 % lavere vekt enn hva teltet faktisk veier, er Hilleberg kjent for å oppgi riktig vekt. Kaitum 3 GT oppgis til å veie 3,9 kilo, noe egne kontrollmålinger bekrefter. Størrelsen og plassen tatt i betraktning veier Kaitum 3 GT svært lite.

Detaljer

Hvorfor skal man svi av flere tusenlapper ekstra på et telt fra Hilleberg, når telt fra konkurrentene tilsynelatende gjør samme nytten? Selv om prisen ikke rettferdiggjøres fullt ut, ligger svaret i detaljene.

Hvis det regner, og du allikevel ønsker utsikt, er det mulig å åpne opp den ytterste delen av forteltet. Dermed sitter du under tak og ser ut.

Hilleberg Kaitum 3 GT med avtagbar front

Kaitum 3 GT har flere fleksible innganger: to foran og en bak, hvilket er praktisk når været kommer fra forskjellige sider.

En ting som irriterer alle som har tatt ned et telt, er utfordringen med å få stengene ut av stanglommene uten at stengene går fra hverandre i prosessen. Hilleberg er av de de produsentene jeg har erfaring med den produsenten som er minst plaget av dette problemet. Stanglommene har lav friksjon og hver stanglomme har plass til to stenger for ekstra forsterkning.

Det finnes mange spenner for å henge opp og brette til side duker, myggnetting og åpninger. Praktisk når man ønsker maksimal utlufting.

Glidelåsene går også langt opp og åpningene brettes til siden, hvilket er praktisk for lange mennesker som skal inn og ut.

Det eneste negative jeg finner med Kaitum 3 GT er mangelen på myggnetting i lufteventilene i ytterteltet. Dette gjør at insekter slipper inn i ytterteltet og blir fanget der. Når teltet skal slås sammen må dermed innerteltet ut og ytterteltet tømmes for insekter, i stedet for at innerteltet kunne blitt hengende på ytterteltet og begge pakkes ned i én operasjon.

Lufteventil på et Hilleberg Kaitum 3 GT

Pluggene er gullfarget, nærmest selvlysende og lett synlige. I tillegg har de en snor festet i seg, så man kan se dem også hvis de er stukket langt ned.

Plugg til Hilleberg Kaitum 3 GT

Plugg til Hilleberg Kaitum 3 GT

Standardprosedyre når man slår opp telt, er et par runder rundt teltet etter at det er oppslått, for å stramme det skikkelig. Ikke alltid finner man skikkelige pluggfester, da er det kjekt at hjørnene kan strammes med en stropp.

Strammestropp på Hilleberg Kaitum 3 GT

Strammestropp på Hilleberg Kaitum 3 GT

Bardunstrammerne til Hilleberg er en genistrek. Du drar bardunen gjennom denne dingsen, slipper og strammeren låser bardunen.

Bardunstrammer på Hilleberg Kaitum 3 GT

Innvendig finnes to tørkesnorer. Begge kan strammes separat.

Tørkesnor i Hilleberg Kaitum 3 GT

Og er det vær til det, tørker man like gjerne tøyet på bardunene utvendig.

Tøytørk på barduner på et Hilleberg Kaitum 3 GT

Konklusjon

Hvis penger ikke er et spørsmål, er anbefalingen soleklar. Hilleberg Kaitum 3 GT er et telt du kommer til å elske!

Pluss

  • Enkelt å tre i og ta ut stenger, god friksjon i stanglomme
  • Plass til to stenger i hver stanglomme
  • Fleksible innganger
  • Romslige åpninger
  • Lav vekt (korrekt oppgitt fra fabrikk)
  • Innvendig danseplass
  • Innvendig tørkesnor

Minus

  • Ingen myggnetting i utvendig ventil
  • Høy pris

Nøkkelinformasjon

Flere bilder

Hilleberg Kaitum 3 GT

Hilleberg Kaitum 3 GT

Hilleberg Kaitum 3 GT

Hilleberg Kaitum 3 GT

Hilleberg Kaitum 3 GT

Hilleberg Kaitum 3 GT

Hilleberg Kaitum 3 GT

 

Publisert 12.09.11

Liker du det vi skriver? Hold deg oppdatert ved å følge oss på disse nettstedene eller få nye artikler på e-post.

Følg oss på Facebook Følg oss på Twitter Se våre bilder på Flickr Se våre filmer på Vimeo

Flere artikler

 

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Kategorier

Søk

Følg oss på nett

Følg oss på Facebook Følg oss på Twitter Se våre bilder på Flickr Se våre filmer på Vimeo

 

© 2024 Anne Siri og Martin Koksrud Bekkelund